Tai aliejaus spaudimo vieta – malūnas, kur atvežamos alyvuogės, skirtos alyvuogių aliejui spausti, ir būtent čia vyksta visi aliejaus gamybos procesai.
FRANTOIO gali būti apibūdinamas kaip tradicinis, kuriam būdingi akmens presai ir girnos, dirbantis beveik dieną, naktį nenutrukstamu procesu, arba šiuolaikiškas, kur naudojama labai moderni technika.
Alyvuogių perdirbimas aliejaus gamykloje vyksta tam tikrais etapais:
– Surinktų allyvuogių pristatymas iš alyvmedžių giraitės.
– Kruopštus plovimas nuo lapų, nešvarumų, žemės likučių ir griežtai geriamuoju vandeniu.
– Malimas, kuris paverčia alyvuoges į tam tikrą jų pastą. Malama su visais kauliukais.
– Minkymas, nes nuolatinis alyvuogių pastos judėjimas skatina aliejaus nutekėjimą.
– Ekstrahavimas dekanteriu, kuris atskiria skystąją aliejaus dalį, sudarytą iš vandens ir aliejaus, nuo kietųjų dalių likučių t.y. išspaudų.
– Centrifugavimas, kurio metu atskiriamas aliejus nuo vandens.
Pasibaigus gamybos procesui, aliejus yra saugiai laikomas nerūdijančio plieno cisternose kur apsaugotas nuo temperatūros kaitos. Tam tikra temperatūra aplamai labai svarbi visu gamybos metu, bet apie tai kitą kartą…