You are currently Peržiūraing Extra Virgin arba kaip klasifikuojamas Alyvuogių Aliejus?

Extra Virgin arba kaip klasifikuojamas Alyvuogių Aliejus?

Kaip klasifikuojamas Alyvuogių Aliejus?

Alyvuogių aliejus yra klasifikuojamas cheminės analizės pagalba. Cheminė analizė tiria aliejaus autentiškumą, kuris nustatomas analizuojant aliejaus sudėtį: gliceridus, riebalų rūgštis, sterolius, polifenolius ir t.t. 

Visų pirma, vykdant cheminę analizę matuojamas laisvojo rūgštingumo procentas, kuriuo remiantis atliekamas komercinis alyvuogių aliejaus klasifikavimas ir remiantis laisvojo rūgštingumo procentine dalimi bei kitais rodikliais, gryni alyvuogių aliejai skirstomi į:

EXTRA VIRGIN ALYVUOGIŲ ALIEJŲ (dar vadinamą “Aukščiausios rūšies” arba “Ypač tyru alyvuogių aliejumi”) – tai yra pirmojo spaudimo alyvuogių aliejus, pasižymintis puikiomis savybėmis, be defektų, su išreikštu oleino rūgštimi ir neviršija 0,8% rūgštingumo.  Tačiau atkreipkite dėmesį, kad itin aukštos kokybės aliejai pasižymi gerokai mažesniu rūgštingumu — 0.1 – 0.2 %, nei nustatyta norma.

VIRGIN ALYVUOGIŲ ALIEJŲ: jis pasižymi didesniu rūgštingumu, nes nedideli defektai leidžiami, tokio
aliejaus rūgštingumas yra — 0.8 – 2 %.

ALYVUOGIŲ ALIEJŲ – ALYVĄ: itališkai vadinamas LAMPANTE alyvuogių aliejus yra grynas pirmojo spaudimo aliejus, kuris neatitinka aukščiausios kokybės pirmojo spaudimo cheminės analizės. Jis netinka vartoti maistui ir yra naudojamas perdirbimui pramonėje bei kitiems tikslams. Šio alyvuogių aliejaus mažmeninė prekyba neleidžiama, nes jam būdingi organoleptiniai defektai ir didelis rūgštingumas, kuris viršija 2,0 %. 

RAFINUOTĄ ALIEJŲ – rafinuotas alyvuogių aliejus yra chemiškai apdorotas aliejus. Tai yra iš blogos kokybės alyvuogių pagamintas aliejus pasižymi dideliu rūgštingumu ir nėra tinkamas valgymui, turi daug toksinų ir juo prekiauti draudžiama. Vienintelis būdas tokį aliejų „pagerinti“- būtent rafinuoti. 
Rafinavimo metu aliejus valomas, neutralizuojamas, gryninamas, balinamas, naikinamas jo skonis ir kvapas (arba dalis jo). Rafinavimo procesas pašalina daugumą natūralių antioksidantų, “ištaiso” blogas alyvuogių juslines savybes.

LIGHT arba EXTRA LIGHT – tai rafinuoto ir pirmojo spaudimo alyvuogių aliejaus mišinys.

OLIVE POMACE – tai alyvuogių aliejus iš malūne likusių išspaudų likučių, kuris apdorotas tirpikliais, kad išgauti aliejų, skirtą vartoti žmonėms maistui. Šio tipo aliejus turi mažai naudos sveikatai arba neturi išvis jokios naudos.